Зар је учење толики смор ?!

 
 
 
        Има на милионе текстова који говоре о „ефикасном“ учењу, радним навикама,  бољој пажњи , дисциплини и тако даље, тра ла ла...
          
        Искрено све су то глупости. Право питање је како учити а да то не буде смор?  Како да постигнеш да све научиш а да то буде „као од шале“
        Делује немогуће, нарочито кад погледаш 5, 6, 7 страна куцаног текста из историје, биологије, географије. Слова се на страници нарогушила као рој оса пред напад, препаднеш се, заболи те глава тик испод очију и мислиш: Нема шансе да ово научим до сутра!
     
        Грешка број  један
! Да, има шансе! То нема шансе није тачно,  већ је најобичнији страх. Исти онакав кад треба да изађеш по мраку испред куће, знаш да нема ничег али се опет плашиш.
Крећеш од најлакшег , ако и нема шансе да научиш има шансе да прочиташ. Па измериш време за које прочиташ. Помножиш то три пута и већ си научио /ла.  Барем за тројку :) 

    Грешка број 2! Тих 7 страна се није створило из ведра неба. То су две или три лекције које су се предавале,  па,  бар недељу дана. А ти си сачекао/ ла да се нагомилају. Дакле следећи пут памет у главу и после лекције прочитај. Јесте, само прочитај, ништа више, требаће ти 15-20 минута. Ако си баш решио/ла да будеш савршен/а извуци у свесци кључне речи. Пред испитивање биће довољно само да погледаш.

    Грешка број 3! Ко каже да мора да се учи по два -три сата у континуитету? 
Један сат = 4 X15 минута.
Нпр 15 минута кад дођеш из школе, 15 минута пред омиљену серију, 15 минута после вечере,  15 минута пред спавање или полазак у школу итд. То је опет цео сат. Посао обављен и теби мирна глава!

Изабери начин учења који ти највише одговара:
-          Неко учи сам, читајући и радећи у себи
-          Неко чита наглас и преслишава се (можеш и да снимиш себе како читаш лекцију, кад су ти већ купили тај бесан телефон, па да пустиш и слушаш док радиш нешто друго)
-          Неком одговара да учи са друговима и другарицама
-          Неко воли да записује док учи, да пише различитим бојама, и подвлачи
Све је ово одлично и исправно! 
 
        Јер учићеш нешто целога живота, не само градиво у основној школи.  Ако сматраш да је учење смор, имаћеш доста проблема.  Али ако се не плашиш учења, радиш редовно по мало, и нађеш свој сопствени стил учења, нема проблема и нема смора! И заиста биће све ко од шале!

Најозбиљније! :)