Конкурсна документација - екскурзије 2017/2018

Датум: 13. Novembar 2017 11:59 Категорија: Новости

Конкурсна документација

                 ОСНОВНА ШКОЛА „ЈАНКО КАТИЋ“
 
        Рогача, Космајска 153
 
 
          КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА
 
            ЗА ЈАВНУ НАБАВКУ МАЛЕ ВРЕДНОСТИ
 
  Услуга организовања и извођења екскурзије и наставе у природи
 
НМВ – 01/2017
 
по партијама:
 
ПАРТИЈА 1 – једнодневна екскурзија за ученике од I до IV разреда
 
ПАРТИЈА 2 – дводневна екскурзија за ученике од V до  VIII разреда
 
ПАРТИЈА 3 – настава у природи за ученике од I до IV разреда
 
Рогача, новембар 2017.
 
На основу члана 39. и 61. Закона о јавним набавкама („Сл. гл. РС“, бр. 124/12, 14/15 и 68/15 - у даљем тексту: ЗЈН) и члана 6. Правилника о обавезним елементима конкурсне документације у поступцима јавних набавки и начину доказивања испуњености услова („Сл. гл. РС“, бр. 86/15), припремљена је:
 
                                       КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА
 
                                         За јавну набавку мале вредности
 
            Услуга организовања и извођења екскурзије и наставе у природи
 
                                                        НМВ-01/2017
 
Конкурсна документација садржи:
1. ОПШТЕ ПОДАТКЕ О ЈАВНОЈ НАБАВЦИ
2. УПУТСТВО ПОНУЂАЧИМА КАКО ДА САЧИНЕ ПОНУДУ
3. ОБРАЗАЦ ПОНУДЕ
  УСЛОВЕ  ЗА  УЧЕШЋЕ  У  ПОСТУПКУ  ЈАВНЕ  НАБАВКЕ  И  УПУТСТВО
4. КАКО СЕ ДОКАЗУЈЕ ИСПУЊЕНОСТ ТИХ УСЛОВА
  ОБРАЗАЦ ИЗЈАВЕ О ИСПУЊЕНОСТИ УСЛОВА ИЗ КОНКУРСНЕ
5. ДОКУМЕНТАЦИЈЕ ЗА ПОНУЂАЧА/ ПОДИЗВОЂАЧА/УЧЕСНИКА У
  ЗАЈЕДНИЧКОЈ ПОНУДИ
   
   
6. ОПИС И СПЕЦИФИКАЦИЈA УСЛУГЕ
7. ОБРАЗАЦ ТРОШКОВА ПРИПРЕМЕ ПОНУДЕ
8. ОБРАЗАЦ ИЗЈАВЕ О НЕЗАВИСНОЈ ПОНУДИ
  ОБРАЗАЦ ИЗЈАВЕ О ОБАВЕЗАМА ПОНУЂАЧА НА ОСНОВУ ЧЛАНА 75.
9. СТАВ 2. ЗЈН-А
10. ИЗЈАВА О ДОСТАВЉАЊУ СРЕДСТАВА ФИНАНСИЈСКОГ ОБЕЗБЕЂЕЊА
11. ОВЛАШЋЕЊЕ ЗА КОРИСНИКА БЛАНКО СОЛО МЕНИЦЕ
12. РЕФЕРЕНТНА ЛИСТА-СПИСАК ПРУЖЕНИХ УСЛУГА
13. ПОТВРДА
14. ОБРАЗАЦ ИЗЈАВЕ ПОНУЂАЧА О ПАРТИЈИ ЗА КОЈУ ПОДНОСИ ПОНУДУ
15. OБРАЗАЦ 10
16. МОДЕЛИ УГОВОРА
 
Напомена:
Приликом израде понуде, молимо да предметну Конкурсну документацију детаљно проучите и у свему поступите у складу са њом.За додатнe информације и објашњења, потребно је да се благовремено обратите Наручиоцу.
 
I  ОПШТИ ПОДАЦИ О ЈАВНОЈ НАБАВЦИ

1. Назив, адреса и интернет адреса наручиоца
 
Основна школа “Јанко Катић“, Космајска број 153, 11453 Рогача
ПИБ: 100189396
Матични број: 07003579
Назив и шифра делатности: основно образовање 8520
Е-mail адреса: [email protected]
 
2. Поступак који се спроводи
Предметна јавна набавка се спроводи у поступку јавне набавке мале вредности у складу са Законом о јавним набавкама („Сл. гл. РС“, бр.124/12, 14/15 и 68/15 - у даљем тексту ЗЈН) и подзаконским актима којима се уређују поступци јавних набавки, као и прописима којим се уређује област туризма и организовање ексурзија.
 
Јавна набавка је обликована по партијама.
 
3. Предмет јавне набавке
Предмет јавне набавке је набавка услуге организовања и извођења екскурзије и наставе у природи, обликована у 3 (три) партије.
 
4. Опис предмета набавке, назив и ознака из општег речника набавке
Набавка услуге организовања и извођења екскурзије и наставе у природи, назив и ознака из Општег речника набавке – 63510000 Услуге путничких агенција и сличне услуге и 55110000 Услуге хотелског смештаја.
 
5. Спровођење поступка јавне набавке
Поступак јавне набавке спроводи се ради закључења уговора о јавној набавци.
 
6. Контакт
 
Лице за контакт: Наташа Васић, секретар Школе, тел/фах.011/8255-021
е-mail: [email protected]
 
 
НАПОМЕНА:
Приликом израде понуде, молимо да предметну Конкурсну документацију детаљно проучите и у свему поступите по њој. За додатне информације и објашњења, потребно је да се благовремено обратите наручиоцу.Заитересована лица дужна су да прате портал Јавних набавки и интернет страницу наручиоца како би благовремено били обавештени о изменама, допунама и појашњењима конкурсне документације, јер је наручилац у складу са чланом 63. Закона о јавним набавкама („Сл. гласник РС“, бр. 124/12, 14/15 и 68/15) дужан да све измене и допуне конкурсне документације и додатне информације или појашњења у вези са припремањем понуде објави на Порталу Јавних набавки.
 
 
II УПУТСТВО ПОНУЂАЧИМА КАКО ДА САЧИНЕ ПОНУДУ
 
2.1 ПОДАЦИ О ЈЕЗИКУ НА КОЈЕМ ПОНУДА МОРА ДА БУДЕ САСТАВЉЕНА
 
Понуда мора бити сачињена на српском језику.Уколико је одређени документ на страном језику, понуђач је дужан да поред документа на страном језику достави и превод тог документа на српски језик, који је оверен од стране судског тумача.
 
2.2 ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ И ПОПУЊАВАЊЕ ОБРАЗАЦА ДАТИХ У КОНКУРСНОЈ ДОКУМЕНТАЦИЈИ
Понуђач понуду подноси непосредно или путем поште у затвореној коверти или кутији, затворену на начин да се приликом отварања понуда може са сигурношћу утврдити  да се  први пут  отвара.  На коверти или на кутији на предњој страни понуде мора бити налепљен Образац 10. из конкурсне документације.
На полеђини коверте или на кутији навести назив понуђача, адресу и телефон, као и име и презиме овлашћеног лица за контакт.
У случају да понуду подноси група понуђача, на коверти је потребно назначити да се ради о групи понуђача и навести називе и адресу свих учесника у заједничкој понуди. Пожељно је да сви документи поднети у понуди буду повезани траком у целину и запечаћени, тако да се не могу накнадно убацити, одстранити или заменити појединачни листови, односно прилози, а да се видно не оштете листови или печат. Понуда се сматра благовременом ако је у Секретаријат  наручиоца пристигла и оверена заводним печатом наручиоца, у року за подношење понуда, закључно са даном 21.11.2017. године, до 11,30 часова.
 
Неблаговременом ће се сматрати понуда понуђача која није пристигла у Секретаријат наручиоца и није оверенa заводним печатом наручиоца, у року за подношење понуда.
 
 
 
 
 
 
 
Понуду доставити на адресу:
 
Основна школа “ Јанко Катић
11453 Рогача Космајска бр. 153
са назнаком:
“Понуда за јавну набавку мале вредности - Услуга организовања и извођења екскурзије и наставе у природи
НМВ-01/2017 - НЕ ОТВАРАТИ“
 
Обрасце дате у конкурсној документацији понуђачи треба да попуне читко, како би могла да се утврди стварна садржина понуде, а овлашћено лице понуђача исте потписује и оверава печатом. Понуда мора бити јасна и недвосмислена.
 
Уколико понуду подноси група понуђача, обрасце из конкурсне документације могу попунити, потписати и печатом оверити сви чланови групе или чланови групе могу овластити једног члана (носиоца посла) који ће у име групе попунити, потписати и печатом оверити обрасце из конкурсне документације, у ком случају је то потребно дефинисати споразумом о заједничком наступу.
 
Уколико је неопходно да понуђач исправи грешке које је направио приликом састављања понуде и попуњавања образаца из конкурсне документације, дужан је да поред такве исправке стави потпис особе или особа које су потписале образац понуде и печат понуђача.
Комисија за јавну набавку наручиоца, по окончању поступка отварања понуда, вратиће понуђачу неблаговремено поднету понуду, неотворену, са назнаком да је поднета неблаговремено.
 
2.3 ОТВАРАЊЕ ПОНУДА
Јавно отварање понуда одржаће се одмах након истека рока за подношење понуда, дана 21.11.2017. године у 12.00 часова, на адреси: Основна школа “Јанко Катић“, Космајска број 153, 11453 Рогача, у канцеларији секретара школе.
Присутни представници понуђача пре почетка јавног отварања понуда морају Комисији наручиоца уручити писмена овлашћења за учешће у поступку јавног отварања понуда.
 
2.4 ОКВИРНИ РОК ЗА ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКЕ
Одлука о избору најповољније понуде биће донета у року од 10 дана, од дана јавног отварања понуда.
 
2.5 ПАРТИЈЕ
Предметна јавна набавка је обликована у 3 целине (партије), наведених у јавном позиву.
Понуђач је дужан да наведе да ли се понуда односи за све или поједине партије на обрасцу изјаве којом понуђач потврђује за коју партију подноси понуду.
Понуђач може да поднесе понуду за једну или више партија.
Понуда мора да обухвати најмање једну целокупну партију.
У    случају да понудом нису обухваћене све ставке, тј. сви тражени елементи једне партије, понуда се одбија кaо неисправна.
У   случају да понуђач поднесе понуду за више партија, она мора бити поднета тако да се може оцењивати за сваку партију посебно.
Свака партија може бити предмет посебног уговора.
Понуђач доставља доказе о испуњености обавезних услова за учешће у поступку у једном примерку, a за сваку партију појединачно за коју даје понуду:
 
-  Образац понуде,
-  Модел уговора,
-  Образац структуре цене.
 
2.6    ВАРИЈАНТЕ ПОНУДЕ
Није дозвољено подношење понуде са варијантама.
 
2.7 ИЗМЕНЕ, ДОПУНЕ И ОПОЗИВ ПОНУДЕ У СМИСЛУ ЧЛАНА 87. СТАВ 6. ЗЈН
У року за подношење понуде понуђач може да измени, допуни или опозове своју понуду, на начин који је одређен за подношење понуде. Понуђач је дужан да јасно назначи који део понуде мења односно која документа накнадно доставља.
По истеку рока за подношење понуда понуђач не може да повуче нити да мења своју понуду.
 
2.8 УЧЕСТВОВАЊЕ У ЗАЈЕДНИЧКОЈ ПОНУДИ ИЛИ КАО ПОДИЗВОЂАЧ
Понуђач који је самостално поднео понуду не може истовремено да учествује у заједничкој понуди или као подизвођач.
 
2.9 УЧЕШЋЕ ПОДИЗВОЂАЧА
Уколико понуђач подноси понуду са подизвођачем, дужан је да у понуди наведе да ће извршење набавке делимично поверити подизвођачу, проценат укупне вредности набавке који ће поверити подизвођачу, као и део предмета набавке који ће извршити преко подизвођача.
 
Проценат укупне вредности набавке који ће понуђач поверити подизвођачу не може бити већи од 50%.
 
Понуђач је дужан да за подизвођаче достави доказе о испуњености услова који су тражени у Упутству како се доказује испуњеност услова.
 
Понуђач је дужан да наручиоцу, на његов захтев, омогући приступ код подизвођача ради утврђивања испуњености услова.
 
Наручилац може на захтев подизвођача и где природа предмета набавке то дозвољава пренети доспела потраживања директно подизвођачу, за део набавке која се извршава преко тог подизвођача. Пре доношења одлуке о преношењу доспелих потраживања директно подизвођачу наручилац ће омогућити добављачу да у року од 5 дана од дана добијања позива наручиоца приговори уколико потраживање није доспело. Све ово не утиче на правило да понуђач, односно добављач у потпуности одговара наручиоцу за извршење обавеза из поступка јавне набавке, односно за извршење уговорних обавеза, без обзира на број подизвођача.
 
2.10 ПОДНОШЕЊЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ ПОНУДЕ
Понуду може поднети група понуђача.
 
Саставни део заједничке понуде је споразум којим се понуђачи из групе међусобно и према наручиоцу обавезују на извршење јавне набавке, а који обавезно садржи податке о:
 
1)   члану групе који ће бити носилац посла, односно који ће поднети понуду и који ће заступати групу понуђача пред наручиоцем;
 
2)  понуђачу који ће у име групе понуђача потписати уговор;
3)  понуђачу који ће издати рачун;
4)  рачуну на који ће бити извршено плаћање;
 
5)  обавезе за сваког од понуђача из групе понуђача за извршење уговора.
6)  Група понуђача је дужна да достави све тражене доказе о испуњености услова који су наведени у Упутству како се доказује испуњеност услова.
 
2.11    ОСТАЛИ ЗАХТЕВИ НАРУЧИОЦА
Напомена: Приликом плаћања, изабрани понуђач – пружалац услуге ће у фактури представити цену са ПДВ-ом, осим уколико за одређене услуге које су предмет ове јавне набавке не постоји обавеза плаћања тог пореза или постоји право на ослобађање од плаћања истог, што ће пружалац услуге доказати потврдом или мишљењем издатим од стране надлежног пореског органа.
 
Начин и услови плаћања: Плаћање се врши за Партије  1  у 7 (седам) месечних

rатa, за партију 2 у 6 (шест) a за партију 3 у 5 (пет) рата.  Плаћање се врши уплатом на рачун понуђача.
Потребно је да сви трошкови буду урачунати у коначну цену (улазнице, дискотека и сл.). Ученици ништа накнадно не плаћају.
Понуда мора да садржи појединачну цену по ученику.
 
Захтев у погледу извршења услуге:
Школа ће закључити уговор о реализацији наведене ексурзије и наставе у природи са најповољнијим понуђачем ако се стекну услови прописани за њено извођење, односно ако се за екскурзију изјасни (путем писмене сагласности) најмање 60% ученика истог разреда, а за наставу у природи две трећине ученика одељења. Изузетно екскурзија може да се организује ако писмену сагласност да најмање 60% родитеља ученика одељења.
 
Захтеви у погледу броја пратилаца (гратиса за наставнике), гратиса за ученике и лекара пратиоца:
Обезбедити гратисе за пратиоце, и најмање један гратис за ученика по одељењу. За путовања дужа од једног дана обезбеђује се лекар – пратилац.
Гратиси, које понуђач нуди односе се само на ученике (гратис за ученике је на ---- плативих), гратиси за одељењске старешине и директора – пратиоце се подразумевају.
 
Рок пружања услуге: Током  2018. године.
 
Рок важења понуде: Рок важења понуде је најмање 30 дана од дана отварања понуда.

2.12 НАЧИН ОЗНАЧАВАЊА ПОВЕРЉИВИХ ПОДАТАКА
Свака страница понуде која садржи податке који су поверљиви за понуђача треба у горњем десном углу да садржи ознаку ,,ПОВЕРЉИВО” у складу са чланом 14. ЗЈН-а. Неће се сматрати поверљивим докази о испуњености обавезних услова, цена и други подаци из понуде који су од значаја за примену елемената критеријума и рангирање понуде.
 
Наручилац je дужан да чува као поверљиве све податке о понуђачима садржане у понуди који су посебним прописом утврђени као поверљиви и које је као такве понуђач означио у понуди.
 
Наручилац ће одбити да да информацију која би значила повреду поверљивости података добијених у понуди.
 
Наручилац ће чувати као пословну тајну имена заинтересованих лица, понуђача и податке о поднетим понудама до отварања понуда.
 
2.13 ПОДАЦИ О ДРЖАВНОМ ОРГАНУ ИЛИ ОРГАНИЗАЦИЈИ, ОДНОСНО ОРГАНУ ИЛИ СЛУЖБИ ТЕРИТОРИЈАЛНЕ АУТОНОМИЈЕ  ИЛИ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ГДЕ СЕ МОГУ БЛАГОВРЕМЕНО ДОБИТИ ИСПРАВНИ ПОДАЦИ О ПОРЕСКИМ ОБАВЕЗАМА, ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ЗАШТИТИ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ, УСЛОВИМА РАДА И СЛ., А КОЈИ СУ ВЕЗАНИ ЗА ИЗВРШЕЊЕ УГОВОРА О ЈАВНОЈ НАБАВЦИ 
Подаци о пореским обавезама се могу добити у Пореској управи Министарства финансија.
Подаци о заштити животне средине се могу добити у Агенцији за заштиту животне средине и у Министарству пољопривреде и заштите животне средине.
Подаци о заштити при запошљавању и условима рада се могу добити у Министарству за рад, запошљавање, борачка  и социјална питања.
 
2.14  ВАЛУТА И НАЧИН НА КОЈИ МОРА БИТИ НАВЕДЕНА И ИЗРАЖЕНА ЦЕНА У ПОНУДИ
Цена мора бити исказана у динарима, са и без пореза на додату вредност, са урачунатим свим трошковима које понуђач има у реализацији предметне јавне набавке, с тим да ће се за оцену понуде узимати у обзир цена без пореза на додату вредност.
Цена је фиксна и не може се мењати.
 
2.15 СРЕДСТВА ФИНАНСИЈСКОГ ОБЕЗБЕЂЕЊА
Понуђач је дужан да при закључењу Уговора достави наручиоцу: Меницу за добро извршење посла, са назначеним номиналним износом од 10% вредности уговора без ПДВ-а, оверену, потписану од стране овлашћеног лица и регистровану у складу са чланом 47а. Закона о платном промету ("Сл. лист СРЈ", бр. 3/2002 и 5/2003 и "Сл. гласник РС", бр. 43/2004, 62/2006, 111/2009 - др. закон, 31/2011 и 139/2014 - др. закон) и Одлуком НБС о ближим условима, садржини и начину вођења Регистра меница и овлашћења („Службени гласник РС“, бр. 56/2011), са роком важења који је 30 дана дужи од истека рока важности уговора.
 
- Менично овлашћење да се меница у износу од 10% од вредности уговора без ПДВ-а, без сагласности понуђача може поднети на наплату, у случају неизвршења обавеза из уговора.
- Потврда о регистрацији менице.
- Копија картона депонованих потписа код банке на којим се јасно виде депоновани потпис и печат понуђача, оверен печатом банке са датумом овере, не старијим од 30 дана, од дана закључења уговора.
- Потпис овлашћеног лица на меници и меничном овлашћењу мора бити идентичан са потписом у картону депонованих потписа.
- У случају промене лица овлашћеног за заступање, менично овлашћење остаје на снази.
- Након истека рока наручилац ће предметну меницу вратити, на писани захтев Понуђача.
- Наручилац ће уновчити дату меницу уколико понуђач не буде извршавао своје обавезе у роковима и на начин предвиђен уговором и Понудом понуђача.
 
2.16 НЕГАТИВНЕ РЕФЕРЕНЦЕ
Наручилац може одбити понуду уколико поседује доказ да је понуђач у претходне три године пре објављивања позива за подношење понуда у поступку јавне набавке :
 
1.      поступао супротно забрани из чл. 23. и 25. ЗЈН,
2.      учинио повреду конкуренције,
3.      доставио неистините податке у понуди или без оправданих разлога одбио да закључи уговор о јавној набавци, након што му је уговор додељен,
4.      одбио да достави доказе и средства обезбеђења на шта се у понуди обавезао.
Наручилац може одбити понуду уколико поседује доказ који потврђује да понуђач није испуњавао своје обавезе по раније закљученим уговорима о јавним набавкама који су се односили на исти предмет набавке, за период од претходне три године пре објављивања позива за подношење понуда.
2.17 ДЕФИНИСАЊЕ ПОСЕБНИХ ЗАХТЕВА, УКОЛИКО ИСТИ ПОСТОЈЕ, У ПОГЛЕДУ ЗАШТИТЕ ПОВЕРЉИВОСТИ ПОДАТАКА КОЈЕ НАРУЧИЛАЦ СТАВЉА ПОНУЂАЧИМА НА РАСПОЛАГАЊЕ, УКЉУЧУЈУЋИ И ЊИХОВЕ ПОДИЗВОЂАЧЕ
Подаци који се налазе у конкурсној документацији нису поверљиви.
 
2.18 ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И ПОЈАШЊЕЊА У ВЕЗИ СА ПРИПРЕМАЊЕМ ПОНУДЕ
Заинтересовано лице може тражити од наручиоца додатне информације или појашњења у вези са припремањем понуде, при чему може да укаже наручиоцу и на евентуално уочене недостатке и неправилности у конкурсној документацији, најкасније пет дана пре истека рока за подношење понуде.
Пожељно је да постављена питања заинтересована лица наслове са „Захтев за додатним информацијама или појашњењима - јавна набавка мале вредности – Услуга организовањa и извођењa екскурзије и наставе у природи, Партија____ (навести за коју партију), НМВ-01/2017“.
Наручилац је дужан да у року од три дана од дана пријема захтева, одговор објави на Порталу јавних набавки и на својој интернет страници.
Ако наручилац измени или допуни конкурсну документацију осам или мање дана пре истека рока за подношење понуда, наручилац је дужан да продужи рок за подношење понуда и објави обавештење о продужењу рока за подношење понуда.
По истеку рока предвиђеног за подношење понуда наручилац не може да мења нити да допуњује конкурсну документацију.
Тражење додатних информација или појашњења у вези са припремањем понуде телефоном није дозвољено.
Комуникација у вези са додатним информацијама, појашњењима и одговорима врши се на начин одређен чланом 20. ЗЈН.
 
2.19  ДОДАТНА ОБЈАШЊЕЊА ОД ПОНУЂАЧА ЗА ОЦЕНУ ПОНУДА
Наручилац може да захтева од понуђача додатна објашњења која ће му помоћи при прегледу, вредновању и упоређивању понуда, а може да врши и контролу (увид) код понуђача, односно његовог подизвођача.
 
Уколико је потребно вршити додатна објашњења, наручилац ће понуђачу оставити примерени рок да поступи по позиву наручиоца, односно да омогући наручиоцу контролу (увид) код понуђача, као и код његовог подизвођача.
 
2.20  УПОЗОРЕЊЕ
У   време позива наручилац и понуђач не могу започињати нити вршити радње које би могле унапред одредити избор одређене понуде.
 
У   периоду од избора понуде до почетка важења уговора наручилац и понуђач не могу започети радње које би могле проузроковати да уговор не почне да важи или да не буде испуњен.
 
У   случају обустављања поступка ниједна страна не може започињати ни спроводити поступке који би могли отежати поништење или промену одлуке о избору понуђача или би могли утицати на непристрастност комисије.
 
 
2.21  КРИТЕРИЈУМ ЗА ДОДЕЛУ УГОВОРА:
Критеријум за оцену понуда ради доделе уговора је најнижа понуђена цена и заснива се на следећем елементу критеријума:
 
-цена..............................100 пондера

2.22 РЕЗЕРВНИ ЕЛЕМЕНТИ КРИТЕРИЈУМА:
Уколико две или више понуда имају исту најнижу понуђену цену, као најповољнија биће изабрана понуда оног понуђача који је у посматраном периоду (претходне три школске године) имао више закључених уговора за организацију екскурзија и наставe у природи ученика основних школа.
 
2.23 ОБАВЕЗЕ ПОНУЂАЧА ПО ЧЛАНУ 74. СТАВ 2. И 75. СТАВ 2. ЗЈН-А
Понуђач је дужан да у понуди изричито наведе да је поштовао обавезе које произлазе из важећих прописа о заштити на раду, запошљавању и условима рада, заштити животне средине, као и да гарантује да је ималац права интелектуалне својине (ако их има). Накнаду за коришћење патената, као и одговорност за повреду заштићених права интелектуалне својине трећих лица сноси понуђач.
 
2.24  ЗАХТЕВ ЗА ЗАШТИТУ ПРАВА
Захтев за заштиту права подноси се наручиоцу, а копија се истовремено доставља Републичкој комисији.
Захтев за заштиту права може се поднети у току целог поступка јавне набавке, против сваке радње наручиоца, осим ако законом није другачије одређено.
Захтев за заштиту права којим се оспорава врста поступка, садржина позива за подношење понуда или конкурсне документације сматраће се благовременим ако је примљен од стране наручиоца три дана пре истека рока за подношење понуда, без обзира на начин достављања и уколико је подносилац захтева у складу са чланом 63. став 2. ЗЈН указао наручиоцу на евентуалне недостатке и неправилности, а наручилац исте није отклонио.
Захтев за заштиту права којим се оспоравају радње које наручилац предузме пре истека рока за подношење понуда, а након истека рока из члана 149. став 3. ЗЈН, сматраће се благовременим уколико је поднет најкасније до истека рока за подношење понуда
После доношења одлуке о додели уговора, и одлуке о обустави поступка, рок за подношење захтева за заштиту права је пет дана од дана објављивања одлуке на Порталу јавних набавки.
Захтевом за заштиту права не могу се оспоравати радње наручиоца предузете у поступку јавне набавке ако су подносиоцу захтева били или могли бити познати разлози за његово подношење пре истека рока за подношење понуда, а подносилац захтева га није поднео пре истека тог рока. 
Подносилац захтева је дужан да на рачун буџета Републике Србије уплати таксу од 60.000 динара.
 
  1. број жиро рачуна: 840-742221843-57, 
  2. шифра плаћања 153 или 253, 
  3. позив на број: 97 50-016, 
  4. сврха: Републичка административна такса број или друга ознака набавке на коју се односи поднети захтев за заштиту права, 
  5. назив наручиоца, 
  6. корисник: Буџет Републике Србије. 
 
Потврда о извршеној уплати републичке административне таксе из чл. 156. Закона мора да: 
  1. буде издата од стране банке и да садржи печат банке;
  2. да представља доказ о извршеној уплати републичке административне таксе (у потврди мора јасно да буде истакнуто да је уплата таксе реализована и датум када је уплата таксе реализована).
 
2.25 ЗАКЉУЧЕЊЕ УГОВОРА
Наручилац ће уговор о јавној набавци доставити понуђачу којем је уговор додељен у року од осам дана од дана протека рока за подношење захтева за заштиту права.
 
2.26 ТРОШКОВИ ИЗРАДЕ ПОНУДЕ
Сви трошкови везани за израду комплетне понуде, као и за учешће понуђача у поступку падају искључиво на терет понуђача независно од исхода поступка, односно не представљају директне трошкове везане за пружање предметних услуга, те исти неће бити надокнађени од стране наручиоца.
 
2.27  ПРАВО ОДУСТАНКА ОД ПОСТУПКА
Наручилац задржава право одустанка од поступка јавне набавке по позиву за достављање понуда и спроведеном поступку у случају:
 
 
·         Суштинских промена финансијских околности, захтева или техничких услова набавке;
 
·         Када је услед ванредних, непредвиђених догађаја, односно више силе, извршење уговора немогуће;
 
·         Нерегуларност процедуре, нарочито уколико је услед тога дошло до угрожавања слободне и отворене конкуренције понуђача.

ОБРАЗАЦ 1
 
ОБРАЗАЦ  ПОНУДЕ

 
Понуда бр.______ од _________ за јавну набавку мале вредности НМВ-01/2017.
 
Услуга организовања и извођења екскурзије/наставе у природи, Партија____ (уписати број партије)
 
Табела 1.

ПОДАЦИ О ПОНУЂАЧУ

Назив понуђача:
 
 
Адреса понуђача:

 
Име особе за контакт:

 
e-mail:

Телефон:

Телефакс:

Порески број понуђача (ПИБ):

Матични број понуђача:

Шифра делатности:

Назив банке и број рачуна:

Лице    овлашћено за    потписивање  
уговора:    
   
Понуђач је евидентиран као обвезник  
ПДВ (заокружити) ДА НЕ
     

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Понуду дајем: (заокружити начин давања понуде, и уписати податке под Б) и В))

 
Табела 2.

А) САМОСТАЛНО
 
 
Б) СА ПОДИЗВОЂАЧЕМ

1)         Назив подизвођача:
 
Адреса:
 
Матични број:
 
Порески идентификациони број:
 
Име особе за контакт:
 
Проценат укупне вредности набавке који ће извршити подизвођач:
 
Део предмета набавке који ће извршити подизвођач:

В) КАО ЗАЈЕДНИЧКУ ПОНУДУ

1)         Назив учесника у заједничкој понуди:
 
Адреса:
 
Матични број:
 
Порески идентификациони број:
 
Име особе за контакт:

 
 
 
Напомена:
-    Уколико има више подизвођача или учесника у заједничкој понуди него што има места у табели 2. потребно је копирати табелу 2. и попунити податке за све подизвођаче или учеснике у заједничкој понуди.
 
-          Уколико група понуђача подноси заједничку понуду табелу 1. „ПОДАЦИ О ПОНУЂАЧУ“ треба са својим подацима да попуни носилац посла, док податке о осталим учесницима у заједничкој понуди треба навести у табели 2. овог обрасца.
 
 
 
 
 
 
 

Табела 3:
 
Партија бр.______ екскурзија/настава у природи за ученике _______ разреда

1.                   Цена по ученику
 
2.                   Број гратиса за ученике
 
(минимум један по одељењу)
 
3.                       Додатни број гратиса за ученике
 
 
Укупна вредност услуге ............................................ динара (без ПДВ)  
са свим трошковима   динара (са ПДВ)  
  ............................................  
     
  у ____________месечне рате  
Начин и рок плаћања: Плаћање се врши уплатом на рачун понуђача, до 45 дана од  
  дана пријема исправно испостављене фактуре  
  Понуђачу није дозвољено да захтева аванс.  
Рок пружања услуге:   Током 2018. године, период назначен у тендерској документацији по партијама  
     
Рок важења понуде: _____ дана од дана отварања понуде  
  (не краћи од 30 дана од дана отварања понуде)  
       
Датум   Понуђач  
  М. П.    
  М.П. Подизвођач  
 
Напомена:
 
  • Образац копирати у потребном броју примерака.
  • Обзиром да је предмет јавне набавке обликован у више партија, понуђачи ће попуњавати образац понуде за сваку партију посебно.
  • У цену арнжмана морају бити урачунати трошкови реализације свих садржаја.
  • Саставни део понуде је програм путовања и општи услови путовања које понуђач подноси уз понуду у писменој форми.
  • Образац понуде је потребно попунити.
  • Уколико понуђачи подносе заједничку понуду, група понуђача може да се определи да образац понуде потписују и печатом оверавају сви понуђачи из групе понуђача или група понуђача може да овласти једног понуђача из групе понуђача из групе који ће потписати и печатом оверити образац понуде.
  • Уколико понуђач подноси понуду са подизвођачем овај образац потписују и оверавају печатом понуђач и подизвођач.

 
 

III. УСЛОВИ ЗА УЧЕШЋЕ У ПОСТУПКУ ЈАВНЕ НАБАВКЕ ИЗ ЧЛ