Дан здраве хране

Датум: 19. Oktobar 2019 14:49 Категорија: Новости

       
Према календару здравља, 16. октобар се обележава као Светски дан здраве хране. У време брзог живота и брзе исхране веома је битно да подсетимо ученике на основна начела правилне исхране.
Дана, 16. октобра 2019. године у ОШ ,,Јанко Катић“, одржан је тематски дан ,,Дан здраве хране“. Учешће у овом дану су узели ученици IV разреда, издвојеног одељења Дучине.
Уводна активност је била презентација посвећена здравој храни – правилној исхрани. Путем презентације ученици су сазнали мало више о значају здраве хране. Ђаци су усвојили принципе здраве исхране, кроз разговор о пирамиди исхране, која је привукла посебну пажњу. Упознати су са намирницама које треба избегавати, али и оне које привлаче већу пажњу, због неопоходне конзумације. Потом смо на часу ликовне културе бојили корпе са воћем, али и правили пирамиду исхране, коју смо искористили као пано. Час слободних активности смо искористили за прављење здравих ужина: дијеталних крофница, печених у електричном апарату без уља и воћне салате. Све активности су биле пропраћене слушањем дечјих композиција које говоре о здравој храни. Час смо завршили пословицама. Ужине које смо направили, поделили смо са млађим другарима. На часу математике смо сабирали воће и поврће.
Ученици су веома активно учествовали у свим активностима, били су заинтересовани и радо су учествовали у дискусијама и извођењу закључака. Дан смо завршили поруком ,,Здрава храна за децу без мана“. Овакви часови су велика и снажна мотивација за ученике.   
Учитељица: Слађана Бранисављевић